Dědovo uzené recept.
Recept na "Dědovo uzené" je tradiční způsob přípravy uzeného masa, které si můžete vychutnat s rodinou nebo přáteli. Zde je podrobný návod na jeho přípravu.
**Ingredience:**
- 2 kg vepřového masa (nejlépe plec nebo bok)
- 200 g soli
- 50 g cukru
- 2 lžíce mletého černého pepře
- 2 lžíce mletého nového koření
- 2 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sušené majoránky
- 1 lžíce drcených jalovcových bobulí
- 3 litry vody pro nasolení
- Dřevo pro uzení (bukové nebo ovocné dřevo)
**Recept:**
1. Vepřové maso důkladně očistěte a odstraňte přebytečný tuk.
2. V míse smíchejte sůl s cukrem, černým pepřem, novým kořením, sušeným česnekem, tymiánem, majoránkou a drcenými jalovcovými bobulemi.
3. Tuto směs rovnoměrně vtírejte do masa ze všech stran.
4. Vložte maso do velké nádoby a zalijte 3 litry vody, tak aby bylo maso kompletně ponořené. Přikryjte nádobu a nechte maso v lednici marinovat alespoň 48 hodin.
5. Po marinování maso vyjměte z nádoby a nechte ho cca 1 hodinu v suchu, aby se na povrchu vytvořila lepší "kůrka" pro uzení.
6. Připravte udírnu nebo gril pro uzení při teplotě kolem 90°C. Použijte bukové nebo ovocné dřevo pro jemnější aroma.
7. Uzené maso by mělo být hotové za 3 až 4 hodiny, v závislosti na velikosti a typu masa. Interní teplota masa by měla dosáhnout alespoň 70°C.
8. Po uzení nechte maso odpočinout alespoň 20 minut před krájením.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť nechte maso marinovat až 72 hodin.
- Během uzení můžete maso občas potírat směsí vody a jablkového octa pro lepší kůrku a šťavnatost.
- Uzené maso je skvělé nejen jako hlavní chod, ale i na sendviče nebo k výrobě domácích uzených produktů.
Příprava "Dědova uzeného" vyžaduje čas a trpělivost, ale výsledek stojí za to. Užijte si autentickou chuť tradičně uzeného masa.