Dallový dort recept


Dallový dort recept.

**Ingredience:**

Na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu

Na krém:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru moučka
- 1 lžička vanilkového extraktu

Na ozdobu:
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky)
- tmavá čokoláda na strouhání

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180°C. V míse smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. V jiné míse smíchejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt. Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte do hladka.
2. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečte přibližně 30 minut, nebo dokud není korpus propečený. Otestujte špejlí – pokud vyjde čistá, korpus je hotový. Nechte korpus úplně vychladnout.
3. Pro krém šlehejte smetanu s cukrem a vanilkovým extraktem, dokud nevznikne pevný šleh. Přidejte mascarpone a lehce promíchejte do hladka.
4. Korpus opatrně rozřízněte na dvě části. Spodní část korpusu potřete polovinou krému, přiklopte druhou polovinu korpusu a navrch naneste zbytek krému.
5. Dort ozdobte čerstvým ovocem a nastrouhanou tmavou čokoládou.

**Tipy:**

- Pro ještě jemnější korpus přidejte do těsta 2 lžíce kakaa. Tím vytvoříte lehký čokoládový korpus.
- Pro ozvláštnění můžete mezi korpus a krém přidat vrstvu domácí ovocné marmelády.
- Pro rychlejší chlazení korpusu jej můžete dát do lednice, ale zabalte jej do potravinové fólie, aby nevyschl.
- Smetanu ke šlehání chlaďte před šleháním, aby lépe nabyla objemu.
- Pokud chcete, aby byl váš dort výraznější, můžete do krému přidat likér podle vaší chuti (např. Amaretto nebo Baileys). Uděláte tak z dortu skvělý dezert pro dospělé.