Cuketový perník s ovocem recept


Cuketový perník s ovocem recept.

**Ingredience:**

- 2 středně velké cukety
- 3 vejce
- 200 ml oleje
- 200 g třtinového cukru
- 300 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- špetka soli
- 150 g směsi sušeného ovoce (např. rozinky, datle, meruňky)
- 100 g ořechů (volitelně)

**Recept:**

1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku nebo pekáč.
2. Cukety omyjte, nastrouhejte a nechte chvíli odstát, aby pustily vodu. Poté cukety vymačkejte, aby se zbavily přebytečné vody.
3. Ve velké míse smíchejte vejce, olej a cukr do hladké směsi.
4. Do směsi přidejte nastrouhané cukety.
5. V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici, zázvor a špetku soli.
6. Postupně přidávejte suchou směs do mokré, míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs.
7. Nakonec vmíchejte sušené ovoce a případně nasekané ořechy.
8. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut nebo dokud není perník propečený (ověřte špejlí).
9. Po upečení nechte perník vychladnout, poté vyklopte z formy.

**Tipy:**

- Místo třtinového cukru můžete použít i běžný bílý cukr nebo med pro jinou variantu sladkosti.
- Experimentujte s druhy sušeného ovoce a ořechů, aby každý perník byl trochu jiný.
- Perník můžete po upečení potřít třeba čokoládovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem pro sladší variantu.
- Perník je obvykle lepší druhý den, kdy se chutě dobře propojí, takže je ideální péct ho den předem.
- Pokud máte rádi kořeněné chutě, můžete přidat i trochu hřebíčku nebo muškátového oříšku.