Cuketový makovec recept.
- Cuketový makovec
-# Ingredience:
- 250 g hrubé mouky
- 200 g cukru
- 1 balení prášku do pečiva
- 4 vejce
- 100 ml oleje
- 250 g hrubě nastrouhané cukety
- 100 g mletého máku
- špetka soli
- citronová kůra z jednoho citronu
-# Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
3. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce s olejem.
4. K suchým ingrediencím přidejte směs vajec s olejem a dobře promíchejte.
5. Přidejte nastrouhanou cuketu, mletý mák a citronovou kůru. Důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
6. Vlijte těsto do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut nebo dokud není makovec pečený. Pro ověření upečenosti vložte do středu makovce špejli, pokud vyjde suchá, makovec je hotový.
8. Po upečení nechte makovec vychladnout v formě na 10 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
-# Tipy:
- Pro extra vláčnost můžete do těsta přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
- Pokud máte rádi intenzivní citronovou chuť, můžete do těsta přidat i lžíci citronové šťávy.
- Makovec je ještě lahodnější druhý den, proto jej klidně připravte den předem.
- Pro krásný lesk můžete cuketový makovec po vychladnutí potřít citronovou polevou. Můžete ji připravit smícháním citronové šťávy s moučkovým cukrem do hladka.
- Ujistěte se, že cuketa je dobře nastrouhaná a nechte ji před přidáním do těsta okapat, aby se zbavila přebytečné vody.