Cuketový krém s patizonem recept.
Cuketový krém s patizonem je skvělou volbou pro lehký oběd nebo večeři. Tato polévka je plná zeleniny a má krémovou konzistenci, která potěší vaše chuťové buňky.
Ingredience:
1 střední cuketa
1 patizon
1 cibule
2 stroužky česneku
500 ml zeleninového vývaru
100 ml smetany na vaření
Olivový olej
Sůl a pepř
Čerstvé bylinky jako petrželka nebo kopr pro ozdobu
Recept:
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cuketu a patizon omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
3. Na pánvi na troše olivového oleje osmahneme cibuli dozlatova.
4. Přidáme česnek a nakrájenou cuketu s patizonem, osolíme a opepříme. Zeleninu restujeme několik minut, až začne měknout.
5. Poté zeleninu přesuneme do hrnce, přilijeme zeleninový vývar a vaříme asi 15 až 20 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
6. Po uvaření směs rozmixujeme ponorným mixérem do hladkého krému.
7. Vrátíme hrnec na sporák a přilijeme smetanu, promícháme a přivedeme k opětovnému varu.
8. Polévku dochutíme podle potřeby solí a pepřem.
Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete přidat trochu chilli papričky nebo kari koření.
- Pro ještě krémovější konzistenci můžete přidat více smetany nebo použít kokosové mléko.
- K polévce skvěle pasuje čerstvý chléb nebo opečené krutony.
- Na závěr polévku můžete ozdobit čerstvými bylinkami, které dodají svěží chuť a krásnou vůni.
Tato polévka je velmi univerzální a dá se připravit s jakýmkoliv druhem zeleniny, kterou máte zrovna doma. Výborně chutná jak teplá, tak studená.