Cuketovo-sýrová omáčka recept


Cuketovo-sýrová omáčka recept.

Ingredience:
- 1 střední cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g tvrdého sýra (např. parmazán, eidam)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petržel)

Recept:
1. Cuketu omyjte, očistěte a nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
3. V hluboké pánvi na olivovém oleji zpěňte cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité.
4. Přidejte nastrouhanou nebo nakrájenou cuketu a restujte, dokud cuketa nezměkne a část vody nevyprchá.
5. Zalijte smetanou a promíchejte. Nechte mírně zhoustnout.
6. Přidejte nastrouhaný sýr, promíchejte a vařte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka nezíská krémovou konzistenci.
7. Dochutíte solí a černým pepřem podle chuti.
8. Omáčku podávejte přes vaše oblíbené těstoviny nebo jako doplněk k masu, posypte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro lehkou variantu můžete použít místo smetany na vaření light smetanu nebo rostlinnou smetanu.
- Omáčku můžete obohatit přidáním špenátu nebo sušených rajčat pro zvýraznění chuti.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo čerstvě mletou papriku.
- Parmazán můžete nahradit jakýmkoli tvrdým sýrem, který máte rádi, například goudou nebo gruyerem.
- Pro výraznější česnekovou chuť můžete česnek přidávat do omáčky větší množství.