Cuketové topinky recept.
Cuketové topinky jsou lahodnou a zdravou alternativou k tradičním pečivům. Tyto topinky jsou jednoduché na přípravu a skvěle se hodí jako lehká večeře nebo jako příloha.
**Ingredience**:
- 1 velká cuketa
- 2 vejce
- 100 g strouhaného tvrdého sýra (např. parmezán, gouda)
- 2 stroužky česneku
- 70 g celozrnné mouky (může být i bezlepková alternativa)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Olivový olej pro smažení
**Recept**:
1. Cuketu omyjte, osušte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Posolte a nechte 10 minut stát, aby cuketa pustila vodu. Poté cuketu důkladně vymačkejte, aby se zbavila co nejvíce vody.
2. V míse smíchejte nastrouhanou cuketu, rozšlehaná vejce, strouhaný sýr, prolisovaný česnek a mouku. Ochutnejte solí a pepřem. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu mouky.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Lžící kladte směs na pánví a formujte topinky. Smažte z každé strany dozlatova, cca 3-4 minuty na stranu.
4. Hotové topinky přikládejte na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.
**Tipy**:
- Pro extra křupavost přidejte do směsi trochu strouhanky nebo sezamu.
- Pokud chcete, aby byly topinky pikantnější, můžete do směsi přidat trochu chilli papričky nebo jiné koření dle chuti.
- Tyto topinky jsou vynikající s čerstvým jogurtem nebo tzatziki omáčkou.
- Pro vegetariánskou variantu vynechejte sýr nebo použijte vegan alternativu.
- Cuketové topinky lze také upéct v troubě na pečícím papíře, předehřejte troubu na 200°C a pečte cca 20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
Experimentujte s přidáním různých bylinek či koření, aby jste našli svou oblíbenou variaci cuketových topinek.