Cuketové špízy recept.
**Ingredience:**
- 2 středně velké cukety
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g cherry rajčátek
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- čerstvé bylinky dle chuti (např. rozmarýn, tymián, oregáno)
**Recept:**
1. Cukety omyjte a nakrájejte na kolečka tlustá přibližně 1 cm. Papriky očistěte od semen a nakrájejte na kousky podobné velikosti jako cuketa. Cibuli oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminy, v závislosti na velikosti. Česnek oloupejte a nechte celý nebo nakrájejte na tenké plátky.
2. Cherry rajčátka omyjte a nechte celá. V případě, že preferujete menší kousky, můžete je přepůlit.
3. Na velké míse smíchejte připravenou zeleninu, pokapejte olivovým olejem a osolte. Přidejte čerstvě mletý černý pepř a nasekané bylinky. Vše důkladně promíchejte, aby se chutě spojily.
4. Zeleninu navlékejte střídavě na špízy. Pokud používáte dřevěné špízy, nezapomeňte je předem namočit do vody, aby při grilování nehořely.
5. Připravené špízy grilujte na předehřátém grilu. Občas je otočte, aby se zelenina rovnoměrně propekla a získala krásnou grilovací kůrčičku. Grilování by mělo trvat přibližně 10-15 minut, v závislosti na intenzitě tepla a velikosti kousků zeleniny.
**Tipy:**
- Pro extra chuť můžete do marinády přidat lžíci balzamikového octa nebo trochu citronové šťávy.
- Zkuste experimentovat s různými druhy zeleniny dle vaší chuti nebo sezónní dostupnosti. Dobře se hodí například malé kousky lilku, dýně nebo brokolice.
- Pokud nemáte gril, můžete špízy připravit i v troubě. Pečte je při teplotě okolo 200°C do zlatova, obvykle 15-20 minut.
- Pro pikantnější variantu přidejte do marinády trochu chilli papričky nebo čerstvého zázvoru.