Cuketové soudečky recept


Cuketové soudečky recept.

- Ingredience

Pro přípravu cuketových soudečků potřebujete následující ingredience:

- 2 střední cukety
- 200 g ricotty nebo jiného měkkého sýra
- 100 g tvrdého sýra (například parmezán), nastrouhaného
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky dle chuti (bazalka, oregáno, tymián)
- 1 lžíce olivového oleje
- Marinára omáčka nebo jiná rajčatová omáčka pro podávání

- Recept

1. Předehřejte troubu na 180°C. Cukety omyjte a nakrájejte na cca 1 cm silné plátky.
2. Pomocí malé lžičky nebo vykrajovátka vykrojte u každého plátku střed, aby vznikly soudečky. Dejte pozor, abyste cuketu neprokrojili celou.
3. V malé míse smíchejte ricottu, nastrouhaný tvrdý sýr, vejce, prolisované stroužky česneku, sůl, pepř a nasekané bylinky. Důkladně promíchejte.
4. Cuketové soudečky vložte na plech vyložený pečicím papírem. Každý soudeček naplňte směsí sýra a bylinek.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut nebo dokud není cuketa měkká a náplň krásně zlatavá.
6. Mezitím v malém hrnci zahřejte marinára omáčku.
7. Pečené cuketové soudečky podávejte s teplou marinára omáčkou.

- Tipy

- Pro extra křupavou vrstvu můžete před pečením posypat cuketové soudečky trochou strouhanky nebo dalším nastrouhaným tvrdým sýrem.
- Pokud chcete, aby byly cuketové soudečky pikantnější, přidejte do sýrové směsi trochu červené papriky nebo chilli.
- Tento recept je skvělý na přípravu předem. Cuketové soudečky můžete naplnit a uložit v chladničce až do pečení.
- Pro vegetariánskou variantu se ujistěte, že používáte sýry bez živočišné syřidloviny.
- Cuketové soudečky jsou skvělé jako předkrm, ale můžete je podávat i jako lehký hlavní chod s čerstvým salátem.