Cuketové lečo recept


Cuketové lečo recept.

- Cuketové lečo - Ingredience

- 2 středně velké cukety
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 400 g rajčat v plechovce (může být i čerstvá rajčata)
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvý tymián nebo majoránka dle chuti
- Paprikový prášek, sladký nebo uzený

- Postup

1. Na oleji nejprve zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.

2. Cukety omyjte, pokud jsou starší, oloupejte je. Nakrájejte na kostky. Papriky omyjte, zbavte jader a nakrájejte rovněž na kostky.

3. Do pánve s cibulí a česnekem přidejte připravenou zeleninu, promíchejte a dusíte pod pokličkou na mírném ohni. Občas promíchejte.

4. Po přibližně 10 minutách přidejte rajčata. Pokud používáte čerstvá rajčata, nejprve je spařte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Vše osolte, opepřete, přidejte paprikový prášek a bylinky. Dusíte dalších 20 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále si zachová trochu své křupavosti.

5. Během vaření pravidelně kontrolujte a podle potřeby přidávejte trochu vody, aby se lečo nepřipalovalo.

6. Podávejte teplé, ideálně s kouskem čerstvého chleba.

- Tipy

- Pro pikantnější variantu můžete přidat několik lžic chilli omáčky nebo čerstvé chilli papričky.
- Cuketové lečo je skvělé i jako příloha k masu nebo rybě.
- Pokud máte rádi bohatší verzi, můžete na konec přidat uzené maso nebo klobásy, jen nezapomeňte, že se tím prodlouží celkový čas vaření.
- Toto jídlo se dá také skvěle zamrazit, pokud byste měli přebytek zeleniny a chtěli si připravit zdravou zásobu na zimu.