Cuketová polévka se sýrem recept.
Ingredience:
- 1 středně velká cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany pro vaření
- 100 g tvrdého sýra (např. cheddar)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo bazalka)
Recept:
1. Cuketu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. V hlubokém hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a po chvíli i nakrájenou cuketu. Restujte několik minut.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit na mírném ohni, dokud cuketa není měkká, asi 15 minut.
4. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka. Vraťte na mírný oheň a vmíchejte smetanu. Přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se sýr nerozpustí a polévka není hladká.
5. Dochutíte solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete polévku ozdobit čerstvými bylinkami.
Tipy:
- Pro pikantnější variantu můžete přidat do polévky trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete přidat méně vývaru. Naopak pro řidší konzistenci přidejte více vývaru.
- Polévku můžete podávat s opečeným chlebem nebo krutony pro přidání textury a chuti.
- Experimentujte s různými druhy sýrů pro změnu chuti polévky. Gouda nebo ementál jsou také skvělé volby.
- Pro veganskou verzi použijte veganskou smetanu a sýr.