Cuketová polévka se sýrem recept


Cuketová polévka se sýrem recept.

Cuketová polévka se sýrem je jednoduchý, ale velmi chutný recept, který potěší v každém ročním období. Zde je návod, jak si připravit tuto lahodnou polévku.

Ingredience:
- 1 velká cuketa
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g tvrdého sýra (např. cheddar nebo gouda)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)

Recept:
1. Cuketu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. Na středně velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte do zlatova.
3. Přidejte nakrájenou cuketu a restujte asi 5 minut, dokud cuketa nezměkne.
4. Přilijte zeleninový vývar a nechte polévku vařit na mírném ohni přibližně 15 minut, dokud nejsou všechny ingredience měkké.
5. Polévku rozmixujte ponorným mixérem do hladka.
6. Přilijte smetanu, přidejte nastrouhaný sýr a za stálého míchání vařte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
7. Polévku podávejte horkou, ozdobenou čerstvými bylinkami a případně s kousky sýra.

Tipy:
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete přidat méně vývaru. Naopak pro řidší konzistenci přidejte více vývaru.
- Pro veganskou variantu nahraďte smetanu rostlinnou smetanou a vynechejte sýr nebo použijte veganskou alternativu.
- Polévku můžete servírovat s opečeným chlebem nebo krutony pro přidání textury a chuti.
- Experimentujte s různými druhy sýra pro změnu chuti polévky.