Cuketová polévka s hráškem a mátou recept.
Ingredience:
- 1 velká cuketa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 g mraženého hrášku
- hrst čerstvé máty
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- smetana nebo jogurt pro podávání (volitelné)
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno. Cuketu omyjte a nakrájejte na kostičky.
2. Na středně velké pánvi na 2 lžících olivového oleje zpěňte cibuli a česnek, dokud nezměknou, ale nezhnědnou.
3. Přidejte nakrájenou cuketu a osmahněte ji zhruba 5 minut, dokud trochu nezměkne.
4. Poté přidejte zeleninový vývar a nechte vařit asi 10 minut, než cuketa úplně změkne.
5. Přidejte mražený hrášek a vařte dalších 5 minut.
6. Odstavte z ohně a přidejte hrst čerstvé máty. Nechte chvilku odstát.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
8. Polévku podávejte teplou s lžící smetany nebo jogurtu a ozdobte několika lístky máty.
Tipy:
- Pro vegan verzi vynechejte smetanu nebo jogurt a použijte veganskou alternativu.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do polévky trochu čerstvého chilli nebo chilli vloček.
- Polévku můžete podávat i studenou, je výborná jako osvěžující letní jídlo.
- Pro ještě krémovější konzistenci můžete přidat trochu brambor nebo pastinák spolu s cuketou.