Cuketová buchta recept


Cuketová buchta recept.

Cuketová buchta je chutný a vláčný dezert, který je skvělý způsob, jak spotřebovat nadbytečné cukety, jež se v létě hojně objevují na zahrádkách. Kromě toho, že přidání cukety do buchty pomáhá udržet ji vláčnou, je to také způsob, jak do sladkého dezertu zakomponovat trochu zeleniny.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 2 velké vejce
- 200 g cukru
- 120 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 350 g nastrouhané cukety (nemusí se loupat)
- 50 g ořechů nebo čokoládových kousků (nepovinné)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte máslem nebo olejem formu na buchtu.
2. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, skořici, muškátový oříšek a sůl.
3. Ve střední míse šlehejte vejce s cukrem, až směs zesvětlá. Přidejte olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte.
4. Směs s vejci přilijte do suchých ingrediencí a míchejte, dokud nebudou suché ingredience vlhké. Není potřeba přemíchávat.
5. Jemně vmíchejte nastrouhanou cuketu (a ořechy nebo čokoládu, pokud používáte).
6. Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 45-55 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nevyjde čistá.
7. Nechte buchtu chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Pokud máte velmi vodnaté cukety, přebytečnou vodu můžete po nastrouhání lehce vymačkat ručníkem, ale není to nutné. Trocha vlhkosti pomáhá buchtě zůstat vláčnou.
- Pro extra křupavý vrchol můžete před pečením posypat buchtu hrubým cukrem.
- Tato buchta je vynikající sama o sobě, ale ještě lepší s kopcem šlehačky nebo kopečkem vanilkové zmrzliny, pokud podáváte jako dezert.
- Buchta se skvěle hodí i k zamražení. Ujistěte se, že je úplně vychladlá, zabalte do potravinářské fólie a poté do alobalu a uložte do mrazáku.