Cuketa pod peřinou recept


Cuketa pod peřinou recept.

Cuketa pod peřinou je lahodné a jednoduché jídlo, které se skvěle hodí jako lehká večeře nebo příloha. Zde je návod, jak na to.

Ingredience:

- 2 středně velké cukety
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g tvrdého sýra (například eidam, gouda, cheddar)
- 200 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- Olivový olej

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Cukety omyjte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
3. Na pánvi na středně silném ohni rozehřejte trochu olivového oleje a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a smažte ještě asi minutu.
4. V míse smíchejte smetanu s vejci, solí a pepřem.
5. V zapékací misce vytvořte vrstvy cukety a směsi s cibulí a česnekem. Celé to zalijte směsí smetany a vajec.
6. Na vrch nastrouhejte tvrdý sýr.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 25 až 30 minut, dokud vrch nezezlátne a sýr se nerozteče.
8. Nechte chvilku odpočinout před podáváním.

Tipy:

- Pro extra křupavou vrstvu můžete na sýr přidat trochu strouhanky nebo parmazán před pečením.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do směsi trochu chilli vloček nebo papriky.
- Cuketu pod peřinou můžete podávat s čerstvým salátem nebo jako samostatné hlavní jídlo.
- Toto jídlo je skvělé i v chladnější formě, takže se nemusíte bát připravit si ho dopředu jako součást jídelníčku na celý týden.

Toto jednoduché a zdravé jídlo si jistě zamilujete a stane se oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.