Čokoládový koláč recept


Čokoládový koláč recept.

Pro přípravu čokoládového koláče potřebujete tyto ingredience:

Máslo - 200 g
Čokoláda na vaření - 200 g
Cukr - 1 šálek
Mouka - 1 šálek
Veajec - 4 ks
Vanilkový extrakt - 1 lžička
Prášek do pečiva - 1/2 lžičky
Špetka soli

Recept:

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo a čokoládu rozpusťte společně ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě, ale nezapomeňte směs průběžně míchat, aby se nezahřívala nerovnoměrně. Po rozpuštění nechte směs mírně vychladnout.

Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo a čokoládu s cukrem a vanilkovým extraktem. Po jednom přidávejte vejce, přičemž každé dobře vmícháte dříve, než přidáte další.

V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs postupně přidávejte do čokoládové směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.

Vymažte formu na pečení máslem a vysypte ji moukou. Do formy nalijte těsto a pečte 25-30 minut, nebo dokud není koláč pevný na dotek, ale uvnitř ještě trochu vláčný.

Po upečení nechte koláč vychladnout v formě, než jej vyklopíte.

Tipy:

Pro ještě intenzivnější čokoládovou chuť přidejte do těsta hrst čokoládových kapek.
Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta přimíchat nasekané vlašské ořechy nebo pekanové ořechy.
Pro dekoraci můžete koláč pocukrovat moučkovým cukrem nebo přelít čokoládovou polevou.
Servírujte s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro dokonalý gurmánský zážitek.
Pamatujte, že čas pečení se může lišit v závislosti na typu a velikosti formy, takže sledujte koláč během pečení a testujte jeho hotovost špejlí nebo nožem.