Čokoládový koláč recept


Čokoládový koláč recept.

Čokoládový koláč je oblíbenou sladkostí mnoha lidí a jeho příprava nemusí být vůbec složitá. Následující recept je jednoduchý a výsledný koláč je bohatý na čokoládovou chuť.

Ingredience:

- 200 g hořké čokolády
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 5 vajec
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva

Recept:

Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Mezitím si vezměte středně velkou formu na pečení a vymažte ji máslem nebo vyložte pečicím papírem.

Čokoládu a máslo dáme do malého hrnce a za stálého míchání je pomalu rozpustíme na mírném ohni. Jakmile jsou obě složky úplně rozpuštěné a směs je hladká, odstavíme hrnec z ohně a necháme trochu vychladit.

V jiné misce si vyšleháme vajíčka s cukrem do pěny. Poté do směsi vajec a cukru za stálého míchání postupně přidáváme rozpuštěnou čokoládovou směs. Následně přesijeme mouku s práškem do pečiva a opatrně ji vmícháme do čokoládové směsi.

Hotové těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Čokoládový koláč je hotový, když je střed ještě trochu vláčný.

Nechejte koláč vychladnout před podáváním. Podávat můžete samotný, nebo s kopcem šlehačky či vanilkovou zmrzlinou.

Tipy:

1. Pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete do těsta přidat hrst rozlámaných čokoládových kousků.
2. Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro křupavý kontrast.
3. Koláč je možné servírovat s čerstvým ovocem, například s malinami nebo jahodami, které přidají na svěžesti a lehkosti.
4. Pro ještě bohatší čokoládový zážitek můžete připravit jednoduchý čokoládový ganache (smíchejte smetanu a čokoládu v poměru 1:1) a koláč jím přelít.

Tento koláč je ideální pro speciální příležitosti nebo jen tak pro potěšení z dobrého dezertu. S trochou praxe a úpravou podle vlastních chutí může být tento recept základem pro mnoho dalších čokoládových dezertů.