Čokoládová buchta s řepou recept.
**Ingredience:**
- 200g hnědého cukru
- 100g másla
- 250g čokolády na vaření
- 100ml horké vody
- 250g vařené a nastrouhané červené řepy
- 3 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 200g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička sody bikarbony
- 30g kakaa
- špetka soli
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Vymažte máslem a vysypte moukou formu na bábovku.
2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a hnědým cukrem. Jakmile je hladká, přidejte horkou vodu a dobře promíchejte.
3. Ve velké míse smíchejte nastrouhanou řepu, rozpuštěnou čokoládovou směs, vejce a vanilkový extrakt.
4. V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, kakao a špetku soli.
5. Postupně přidávejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nevznikne homogenní těsto.
6. Vlijte těsto do připravené formy a pečte 45-50 minut, nebo dokud není buchta pevná na dotek a špejle vyjde čistá.
7. Nechte buchtu chvilku vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější čokoládovou chuť můžete do těsta přidat hrst rozdrobené čokolády.
- Jestliže nemáte čerstvou řepu, můžete použít i předvařenou, ale dbejte na to, aby nebyla příliš mokrá.
- Buchtu můžete dozdobit polevou z rozpuštěné čokolády nebo posypat moučkovým cukrem pro jednoduchou, ale efektní dekoraci.
- Pokud chcete buchtu učinit ještě vláčnější, přidejte do těsta lžíci kysané smetany.