Čokoládová bábovka ze zakysané smetany recept.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 200 g zakysané smetany
- 100 g másla
- 3 lžíce kakaa
- 3 celá vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
Recept:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů a formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Ve velké míse smíchejte cukr a změklé máslo do hladka. Postupně přidávejte vejce a důkladně je zašlehejte do směsi.
3. Do jiné mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, kakaem a špetkou soli. Tuto směs poté postupně, za stálého míchání, přidávejte do misky s máslem, cukrem a vejci. Nakonec přimíchejte zakysanou smetanu a vanilkový cukr, dokud nebude těsto hladké.
4. Těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Bábovku ověřte špejlí, pokud je suchá, je upečená.
6. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro extra čokoládovou chuť můžete do těsta přidat hrst nasekané čokolády nebo čokoládových kousků.
- Pokud máte rádi vláčnější bábovku, přidejte do těsta o něco více zakysané smetany.
- Pro dokonalý lesk můžete již vychladlou bábovku polit rozpuštěnou čokoládou nebo posypat moučkovým cukrem.
- Nezapomeňte, že každá trouba peče trochu jinak, proto je důležité sledovat bábovku během pečení a případně upravit dobu pečení.