Čočková polévka se zelím a uzeným recept


Čočková polévka se zelím a uzeným recept.

Ingredience, které budete potřebovat pro přípravu čočkové polévky se zelím a uzeným, zahrnují čočku, hlávkové zelí, uzené maso, cibuli, česnek, mrkev, brambory, bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Někteří lidé také přidávají další koření podle svého gusta.

Recept na přípravu této polévky je následující. Nejprve si připravte suroviny. Čočku propláchněte ve studené vodě. Zelí nakrájejte na tenké proužky, cibuli a česnek nasekejte nadrobno, mrkev a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uzené maso také nakrájejte na kousky. Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje a zpěňte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek, mrkev a brambory a chvíli restujte. Poté přidejte nakrájené uzené maso a nechte pár minut smažit. Následně do hrnce přidejte čočku, zelí a dostatek vody nebo vývaru, aby byly všechny suroviny ponořené. Přidejte bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud nejsou všechny suroviny měkké.

Tipy pro dokonalou čočkovou polévku se zelím a uzeným: Uzené maso dodá polévce bohatou chuť, ale můžete ho nahradit i klobásou nebo vynechat pro vegetariánskou variantu. Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu mleté papriky nebo chilli. Pro zahuštění můžete přidat více brambor nebo čočku rozvařit. Polévka chutná ještě lépe druhý den, když se chutě krásně spojí. Nezapomeňte před podáváním odstranit bobkový list. Polévku podávejte s čerstvým chlebem nebo pečivem.