Čočková polévka s uzenou krkovičkou recept.
Ingredience:
- 200 g čočky
- 200 g uzené krkovičky
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 lžíce oleje
- 2 listy bobkového listu
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- 1,5 l vody nebo vývaru
- čerstvý petrželový list pro ozdobu
Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na malé kostičky.
2. V hrnci zahřejte olej a na něm osmažte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, mrkev, petržel a kousky uzené krkovičky. Restujte několik minut.
3. Přidejte opláchnutou čočku, bobkové listy, kmín, sůl a pepř. Vše promíchejte a zalijte vodou nebo vývarem.
4. Polévku vařte na mírném ohni pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud nejsou čočka a zelenina měkké. Občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud je polévka příliš hustá.
5. Po uvaření odstraňte bobkové listy a polévku podávejte. Ozdobte čerstvým petrželovým listem.
Tipy:
- Pokud máte rádi hustší polévky, můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem a pak ji znovu přidat do hrnce.
- Pro výraznější chuť můžete přidat trochu sladké papriky nebo trochu rajčatového protlaku.
- Čočková polévka je výborná i na druhý den, kdy se chutě ještě více propojí.
- K polévce se skvěle hodí čerstvý chléb nebo topinky.