Čočková polévka s bůčkem recept


Čočková polévka s bůčkem recept.

Čočková polévka s bůčkem je tradiční a výživný pokrm, který zahřeje v každém ročním období. Tato polévka je plná proteinů, vlákniny a dalších živin díky kombinaci čočky a bůčku. Příprava není složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience

- 200 g čočky, ideálně zelené nebo hnědé
- 150 g uzeného bůčku, nakrájeného na kostičky
- 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 petržel, nakrájená na kostičky
- 1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Několik listů čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného

Recept

1. Na velké pánvi nejprve zahřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova.
2. Přidejte česnek a kostičky bůčku a restujte dalších pár minut, dokud bůček nezačne získávat zlatavou barvu.
3. Nyní přidejte nakrájenou mrkev a petržel a směs orestujte další 3 minuty.
4. Celou směs přesuňte do velkého hrnce a přidejte omytou čočku, vývar, kmín, sůl, pepř a tymián.
5. Polévku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte lehce vařit pod pokličkou asi 25-30 minut, nebo dokud čočka a zelenina nejsou měkké.
6. Během vaření podle potřeby dochutíte solí a pepřem.

Tipy

- Pro jemnější polévku můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem. Necháte-li polévku stát přes noc, bude ještě chutnější.
- Podávejte s plátkem čerstvého chleba pro dokonalý zážitek.
- Pro veganskou variantu vyměňte bůček za kořenovou zeleninu, jako je celer nebo pastinák, a použijte zeleninový vývar.
- Pokud máte rádi pikantnější, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.

Doufám, že si přípravu této lahodné čočkové polévky s bůčkem užijete!