Čočka s uzenou makrelou a grepem recept


Čočka s uzenou makrelou a grepem recept.

Ingredience:

- 1 šálek červené čočky
- 200 g uzené makrely
- 1 velký grep
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a černý pepř podle chuti
- čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu
- 1 citron (šťáva)

Recept:

1. Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
2. V hrnci na středním ohni zahřejte olivový olej a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidáte nadrobno nasekaný česnek a restujte další 1 minutu.
4. Přidejte propláchnutou čočku, zakryjte vodou (vody by mělo být přibližně 2 cm nad úrovní čočky) a vařte do měkka, zhruba 20-25 minut. Během vaření případně dolijte vodu, pokud je to potřeba.
5. Mezitím si připravte uzenou makrelu – odstraňte kůži a kosti a maso rozdělte na menší kousky.
6. Grep oloupejte a nakrájejte na malé kousky nebo segmenty.
7. Jakmile je čočka měkká, přidejte do hrnce kousky makrely a grep, promíchejte a nechte prohřát, ale nevařte.
8. Dochutíte solí, černým pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
9. Před podáváním posypte čerstvým koriandrem nebo petrželí.

Tipy:

- Pokud preferujete pikantnější variantu, přidejte do receptu trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.
- Tato pokrm může být podáván jak teplý, tak studený, což jej činí ideální volbou pro pikniky nebo jako lehký letní oběd.
- Čerstvý grep dodává tomuto jídlu osvěžující kyselost, ale pokud grep nemáte rádi nebo nemáte k dispozici, můžete ho nahradit pomerančem nebo mandarinkou pro jemnější sladko-kyselý nádech.
- Pro veganskou verzi vynechejte makrelu a přidejte více zeleniny, například pečenou papriku nebo sušená rajčata, pro zvýšení chuti.