Čočka s rýží recept


Čočka s rýží recept.

Ingredience:
- 1 hrnek čočky
- 1 hrnek rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mletého kmínu
- 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu

Recept:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte na malé kousky.
2. Na středním ohni zahřejte hlubokou pánev nebo hrnec a přidejte olivový olej.
3. Přidejte cibuli a česnek do hrnce a restujte, dokud cibule nezezlátne.
4. Přidejte mletý kmín a restujte ještě minutu pro uvolnění aroma.
5. Opláchněte čočku a rýži pod tekoucí vodou a přidejte je do hrnce.
6. Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a přiveďte k varu.
7. Jakmile směs začne vařit, snižte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni. Čočka s rýží by měla být hotová za přibližně 20 minut, nebo dokud nebudou obě ingredience měkké.
8. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
9. Podávejte teplé, ozdobené čerstvou petrželkou.

Tipy:
- Pro bohatší chuť můžete přidat do receptu mrkev nebo celer, které nasekáte a přidáte spolu s cibulí a česnekem.
- Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo paprikového koření.
- Toto jídlo je skvělé jak samo o sobě, tak i jako příloha k masu nebo zelenině.
- Zbylou čočku s rýží můžete uchovat v lednici a použít do dalších 2-3 dnů. Dobře se také hodí k opětovnému ohřátí.