Čočka s bylinkami a uzeným masem recept


Čočka s bylinkami a uzeným masem recept.

Ingredience:
- 1 hrnek čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 stonku celeru, nakrájeného na kostičky
- 200 g uzeného masa (například klobásy nebo šunky), nakrájeného na kostičky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a černý pepř podle chuti
- 4 hrnky vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

Recept:
1. Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej na středně silném ohni.
3. Přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
4. Přidejte uzené maso a restujte dalších 5 minut.
5. Přisypte čočku, tymián, rozmarýn, sůl a pepř. Promíchejte.
6. Přilijte vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplo a nechte čočku pod pokličkou vařit asi 25-30 minut, dokud čočka nebude měkká.
7. Podle potřeby přidávejte vývar, aby bylo jídlo dostatečně vláčné.
8. Před podáváním nechte jídlo chvíli odpočinout a poté na povrch nasypejte čerstvé bylinky.

Tipy:
- Můžete použít jakoukoliv čočku, ale zelená nebo hnědá čočka si udrží tvar lépe než červená čočka.
- Pro vegetariánskou verzi vynechejte uzené maso a použijte zeleninový vývar.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte do receptu trochu chilli papričky nebo papriky.
- Čočka je výborná také jako příloha k masu nebo rybám.
- Pokud zbyde, čočku můžete skvěle využít i druhý den, její chuť bude ještě intenzivnější.