Čočka po orientálsku recept


Čočka po orientálsku recept.

Čočka po orientálsku je lahodný a výživný pokrm, který v sobě snoubí bohaté aroma a chutě. Pro jeho přípravu budete potřebovat následující ingredience:

Ingredience:

- 1 šálek červené čočky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého skořicového cukru
- 1/2 lžičky chilli vloček (nebo podle chuti)
- 4 šálky vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr a citronová šťáva pro podávání

Recept:

1. Čočku důkladně propláchněte pod studenou vodou, dokud voda nebude čistá. Nechte ji okapat.
2. V hluboké pánvi na středním ohni zahřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne se zlato hnědit.
3. Přidejte nasekaný česnek, koriandr, kmín, kurkumu, skořicový cukr a chilli vločky. Restujte asi 1 minutu, než se uvolní vůně koření.
4. Přidejte propláchnutou čočku a promíchejte, aby se obalila kořením. Přilijte vodu nebo zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přiklopte a nechte pomalu vařit asi 20-25 minut, dokud čočka nezměkne a směs se nezahustí. Občas promíchejte.
5. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a černým pepřem. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
6. Před podáváním vmíchejte čerstvý koriandr a zakápněte citronovou šťávou.

Tipy:

- Tento pokrm se skvěle hodí k podávání s rýží nebo naan chlebem.
- Pro bohatší verzi můžete přidat i kousky pečené zeleniny, jako je mrkev nebo batáty.
- Čočka po orientálsku je také výborná jako náplň do tortill nebo pita chlebíčků.
- Pokud máte rádi pikantnější, nebojte se přidat více chilli vloček nebo čerstvý chilli pepř.
- Pokrm lze skladovat v lednici a je ještě chutnější druhý den, kdy se všechny chutě dokonale propojí.