Čočka netradičně recept


Čočka netradičně recept.

- Ingredience:

- 1 šálek červené čočky
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého kmínu
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 hrst čerstvého špenátu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 avokádo (pro podávání)

- Recept:

1. Cibuli, česnek, mrkev a petržel nakrájejte na malé kousky.
2. V hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud nezměknou, asi 2 minuty.
3. Přidejte nakrájenou mrkev a petržel, kurkumu a kmín. Restujte další 2 minuty, než se uvolní aroma koření.
4. Do hrnce přidejte červenou čočku a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, zakryjte a nechte vařit asi 20 minut, nebo dokud čočka nezměkne.
5. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř. Přidejte čerstvý špenát a nechejte jej zavadnout ve vývaru. Přimíchejte citronovou šťávu.
6. Podávejte teplé, ozdobené plátky avokáda.

- Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do receptu chilli papričku nebo trochu paprikového koření.
- Čočku můžete také podávat s rýží nebo na pečivu jako základní složku zdravého sendviče.
- Lze ji také zchladit a přidat do salátů pro extra bílkoviny a chuť.
- Pokud máte zbylou zeleninu z jiných jídel, nebojte se ji přidat do čočky během vaření, je to skvělý způsob, jak nic neplýtvat a obohatit pokrm o další nutrienty.