Čočka na kyselo po našem recept.
**Ingredience:**
- 200 g čočky
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce mouky
- 800 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku
**Recept:**
1. Čočku přede vším důkladně propláchněte a nechte ji namočenou přes noc, pokud používáte sušenou.
2. Na oleji osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a mletou papriku, krátce osmahněte.
3. Přisypete mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku.
4. Přilijte vodu nebo zeleninový vývar, přidejte namočenou a propláchnutou čočku, bobkový list, sůl a pepř.
5. Vařte na mírném ohni, dokud čočka nezměkne (cca 20-30 minut, v závislosti na typu čočky).
6. Ke konci vaření přidejte ocet, cukr a kečup (nebo rajčatový protlak) a nechte ještě chvíli provařit, aby se chutě spojily.
7. Pokud je polévka příliš hustá, přilijte trochu vody nebo vývaru.
**Tipy:**
- Místo vody můžete použít zeleninový nebo kuřecí vývar pro bohatší chuť.
- Čočku můžete před vařením nechat namočenou přes noc, tím se zkrátí doba vaření a bude snadněji stravitelná.
- Kyselost a sladkost polévky lze upravit podle vlastní chuti přidáním více octa nebo cukru.
- Toto jídlo se skvěle doplňuje s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat trochu chilli papričky nebo pálivého paprikového protlaku.