Cizrnové ragú s rýží recept


Cizrnové ragú s rýží recept.

Cizrnové ragú s rýží je výživné a chutné jídlo, které se hodí jak na běžný den, tak i na speciální příležitost. Základem jsou jednoduché ingredience, které společně vytvoří bohatou a uspokojivou chuť.

Ingredience:

- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 plechovka cizrny (asi 400g)
- 400g rajčat v plechovce (může být celá rajčata nebo pasírovaná rajčata)
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej
- 200g rýže
- čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu

Recept:

1. Rýži si připravte podle návodu na obalu. Většinou se vaří ve vodě s trochou soli, dokud není měkká.

2. Na středně velké pánvi na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a mrkev nakrájenou na malé kostičky. Restujte, dokud zelenina nezměkne.

3. Přidejte mletý koriandr, kmín a papriku. Promíchejte a nechte koření chvíli uvolnit aroma.

4. Přidejte cizrnu (včetně vody z plechovky pro více šťavnatosti) a rajčata. Osolte, opepřete a promíchejte. Nechte na mírném ohni dusit asi 20 minut, dokud se omáčka trochu nezredukuje a nezahustí.

5. Pokud je ragú příliš husté, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.

6. Podávejte teplé, přeložené na talíř s rýží. Na vrch posypte nasekanou petrželí nebo koriandrem pro čerstvost.

Tipy:

- Pro ještě bohatší chuť můžete do ragú přidat lžíci rajčatového protlaku.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do ragú čerstvý nebo sušený chilli papričku.
- Cizrnové ragú můžete také podávat s bulgurem nebo kuskusem místo rýže.
- Aby jídlo bylo ještě výživnější, přidejte do ragú nakrájenou špenátovou nebo mangoldovou natě v posledních minutách vaření.
- Toto jídlo se dá skvěle připravit i v předstihu a ohřát, takže je ideální na přípravu jídel na celý týden.