Cizrnová polévka - vydatná recept


Cizrnová polévka - vydatná recept.

Ingredience:
česnek
cibule
mrkev
cizrna
rajčatový protlak
zeleninový vývar
olivový olej
sůl
pepř
kari koření
koriandr
petrželka

Recept:

1. Nejdříve si připravte česnek a cibuli, které oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje a na něm začneme restovat nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezačnou se zlatit.
3. Přidáme nakrájenou mrkev a chvíli restujeme společně.
4. Poté do hrnce přidáme rajčatový protlak a promícháme.
5. Vložíme namočenou a opláchnutou cizrnu (v případě použití cizrny z plechovky stačí jen opláchnout).
6. Vše zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byly ingredience ponořené.
7. Přidáme kari koření, koriandr, sůl a pepř podle chuti.
8. Polévku povaříme na mírném ohni dokud cizrna i zelenina nezměknou, obvykle asi 30 minut.
9. Po uvaření můžeme polévku rozmixovat na hladký krém nebo ji nechat v kouskách podle individuálních preferencí.
10. Na závěr polévku ozdobíme čerstvou petrželkou.

Tipy:
- Pro zvýraznění chuti polévky můžete přidat trochu citronové šťávy nebo kapku dobrého balzamikového octa.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky pár kapek chilli omáčky nebo trochu čerstvého chilli.
- Jak polévku podávat? Skvěle chutná s křupavým pečivem nebo s plátky opečené bagety.
- Polévku můžete také zahustit přidáním trošky smetany nebo kokosového mléka pro jemnější a krémovější konzistenci.