Cizrnová polévka s řapíkatým celerem recept


Cizrnová polévka s řapíkatým celerem recept.

Cizrnová polévka s řapíkatým celerem je vynikajícím pokrmem, který potěší nejen milovníky zdravé stravy, ale i ty, kteří si chtějí pochutnat na něčem novém a chutném. Tato polévka je bohatá na proteiny a vlákninu, díky cizrně, a dodává tělu i řadu vitamínů a minerálů díky zelenině. Následuje recept a tipy, jak si připravit tuto lahodnou polévku.

Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 střední mrkve, nakrájené na kolečka
- 3 stonky řapíkatého celeru, nakrájené na kolečka
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička papriky
- 400g konzervované cizrny, opláchnuté a scezené
- 1 litr zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (například petrželka nebo koriandr)

Recept:
1. V kastrolu rozehřejte olivový olej a na středním ohni osmažte cibuli a česnek, dokud nezměknou.
2. Přidejte mrkev a řapíkatý celer a smažte dalších 5 minut.
3. Přisypte kmín, kurkumu a papriku a dobře promíchejte.
4. Vmíchejte cizrnu a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit s částečným pokličkou asi 20 minut, dokud zelenina není měkká.
5. Polévku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
6. Před podáváním polévku ozdobte čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro jemnější texturu polévky si polovinu polévky odeberte do mixéru a rozmixujte do hladka, poté vraťte zpět do hrnce a dobře promíchejte.
- Pokud dáváte přednost hustější polévce, můžete přidat více cizrny nebo zeleniny.
- Pro extra pikantnost můžete přidat do polévky trochu chilli papričky nebo cayenského pepře.
- Tato polévka se skvěle hodí s kouskem čerstvého chleba nebo topinkou.
- Pokud máte, můžete do polévky přidat i kořenový celer, pro ještě intenzivnější chuť celeru.

S touto polévkou si můžete vychutnat zdravou a vydatnou večeři, která zahřeje a potěší vaše chuťové pohárky.