Cizrnová polévka recept


Cizrnová polévka recept.

Ingredience:

- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 plechovka cizrny (400g)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sladké papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvá petržel nebo koriandr pro ozdobu

Recept:

1. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek na drobno. Mrkve oloupejte a nakrájejte na kolečka.
2. V hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud není sklovitá, poté přidejte česnek, kmín a papriku. Restujte další 1 minutu.
3. K zelenině přidejte nakrájené mrkve a promíchejte. Restujte vše společně asi 5 minut.
4. Přidejte opláchnutou cizrnu a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit asi 20 minut, dokud mrkve nejsou měkké.
5. Část polévky můžete rozmačkat ponorným mixérem pro zhoustnutí, ale není to nutné.
6. Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a černý pepř.
7. Podávejte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.

Tipy:

- Pro extra krémovou texturu můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem. Nemusíte mixovat vše, aby v polévce zůstaly kousky cizrny a zeleniny.
- Přidání kysané smetany nebo jogurtu do hotové polévky přidá lahodnou kyselost a krémovost.
- Pro veganskou verzi vynechte smetanu a použijte rostlinný jogurt.
- Tato polévka se skvěle hodí k pečivu, zvláště k čerstvému chlebu nebo pita chlebu.