Citronový kuskus recept


Citronový kuskus recept.

Ingredience:

- 1 šálek kuskusu
- 1 a 1/4 šálku vařící vody
- Šťáva z 1 citronu
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl podle chuti
- Čerstvá petržel, nasekaná
- 1/2 šálku čerstvé zeleniny dle výběru (např. červená paprika, okurka, červená cibule)

Recept:

1. Vezměte šálek kuskusu a vložte ho do středně velké mísy.
2. Přidejte šťávu z 1 citronu, lžíci olivového oleje a sůl podle chuti. Důkladně promíchejte.
3. Přiveďte 1 a 1/4 šálku vody k varu a poté ji přelijte přímo na kuskus. Pokryjte mísu talířem nebo pokličkou a nechte 5 minut stát, aby kuskus absorboval vodu a zvětšil svůj objem.
4. Mezitím si připravte zeleninu - omyjte a nasekejte na malé kousky.
5. Po 5 minutách promíchejte kuskus vidličkou, abyste oddělili zrníčka a přidali do něj nať petržele a připravenou zeleninu. Důkladně promíchejte.
6. Pokud je to nutné, ochutnejte a případně dochuťte solí nebo citronovou šťávou.

Tipy:

- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete přidat i nastrouhanou kůru z citronu.
- Kuskus je výborný jak ve studené, tak v teplé formě. Pokud preferujete teplou variantu, zeleninu můžete lehce podusit na pánvi před přidáním do kuskusu.
- Tento recept je velmi flexibilní, takže neváhejte experimentovat s různými druhy zeleniny nebo přidáním proteinů, jako je grilovaná kuřecí prsa, falafel nebo pečená tofu.
- Pro extra křupavost a nutriční hodnotu přidejte do hotového kuskusu hrst opražených slunečnicových nebo dýňových semínek.