Citronový koláč z mléčné rýže recept.
Ingredience:
- 1 šálek mléčné rýže
- 2 šálky vody
- 1 šálek cukru
- 4 velké vejce
- 1/2 šálku citronové šťávy
- 1 lžíce citronové kůry
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1 šálek mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a moukou vysypte dortovou formu.
2. V malém hrnci přiveďte k varu mléčnou rýži a vodu. Po dosažení varu snižte teplotu a vařte, dokud rýže není měkká a většina vody se nevstřebá, asi 15 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
3. Ve velké míse smíchejte cukr a vejce, dokud směs není světlá a nadýchaná. Přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Dobře promíchejte.
4. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Postupně přidávejte do směsi s vejci, střídavě s vychladlou mléčnou rýží, dokud nejsou obě ingredience dobře promíchané.
5. Směs nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 40 minut, nebo dokud koláč neprojde testem špejlí.
6. Nechte koláč vychladnout v formě na mřížce po dobu 10 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro zvýraznění citronové chuti můžete do těsta přidat více citronové kůry.
- Pokud chcete, aby byl koláč vláčnější, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo kysané smetany.
- Koláč můžete ozdobit citronovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem pro další sladkost a krásu.
- Ujistěte se, že mléčná rýže je před přidáním do těsta dobře vychladlá, aby nedošlo k předčasnému vaření vajec.