Citronový dort s třešněmi recept.
Ingredience:
- 200g másla
- 200g cukru moučka
- 4 vejce
- 200g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- Šťáva a kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250g třešní (bez peck)
Na polevu:
- 100g bílé čokolády
- 50ml smetany na šlehání
- Několik celých třešní pro ozdobu
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na dort, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce, po každém dobře promíchejte.
3. Přidejte šťávu a kůru z citronu a vanilkový extrakt. Dobře zamíchejte.
4. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a postupně ji vmíchávejte do těsta, dokud nebude hladké.
5. Nakonec jemně vmíchejte očištěné a na poloviny nakrájené třešně.
6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45-55 minut, nebo dokud vrch dortu nezpění a špejle vložená do středu nevyjde čistá.
7. Nechte dort vychladnout před vyjmutím z formy.
Na polevu:
1. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo na mírném ohni ve smetaně, dokud nezískáte hladkou polevu.
2. Nechte polevu mírně zchladnout, poté jí přelijte celý dort.
3. Ozdobte celými třešněmi.
Tipy:
- Pokud třešně nejsou sezónní, můžete použít i mražené, ale nechte je předtím důkladně rozmrazit a okapat.
- Pro ještě intenzivnější citronovou chuť můžete do těsta přidat lžíci citronového likéru.
- Pokud máte raději hrubší texturu těsta, můžete polohrubou mouku nahradit hrubou moukou.
- Dort je nejlepší podávat chlazený, ideálně po několika hodinách v lednici, kdy jsou chutě dobře prolnuté.