Citronový chlebíček s borůvkami recept.
Citronový chlebíček s borůvkami je skvělou volbou pro snídani nebo odpolední svačinku. Jeho příjemně kyselkavá chuť v kombinaci s ovocnými borůvkami osvěží a potěší každého milovníka sladkého pečiva.
- Ingredience
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g jemného třtinového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli
- 2 velká vejce
- 120 ml mléka
- 80 ml rostlinného oleje
- Šťáva a kůra z 1 velkého citronu
- 150 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
- Recept
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Vymažte a moukou vysypte formu na biskupský chlebíček.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
3. V jiné míse dobře promíchejte vejce, mléko, olej, citronovou šťávu a kůru.
4. Tekutou směs přidejte do suchých ingrediencí a lehce promíchejte. Snažte se nesmíchat příliš intenzivně.
5. Nakonec opatrně vmíchejte borůvky. Pokud používáte mražené, není potřeba je předem rozmrazovat.
6. Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut, než chlebíček krásně zezlátne a špejle vložená do středu vyjde čistá.
7. Nechte chlebíček vychladnout v formě přibližně 10 minut, poté ho vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
- Tipy
- Pokud chcete, aby byl váš chlebíček vláčnější, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
- Mražené borůvky před vmícháním do těsta můžete obalit v mouce, aby se v těstě nerozplynuly a zůstaly celé.
- Pro extra citronovou chuť můžete chlebíček po upečení potřít citronovou polevou připravenou z moučkového cukru a citronové šťávy.
- Tento chlebíček je nejlepší čerstvý, ale dobře se také uchovává, pokud ho uložíte do vzduchotěsné nádoby. Můžete ho také zamrazit a užít si ho později.