Citronovo-tvarohová buchta recept.
Ingredience:
- 200 g měkkého tvarohu
- 200 g moučkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 100 ml oleje
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 citrony (šťáva a kůra)
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte tukem a vysypte moukou formu na bábovku nebo jiný typ formy na pečení.
2. V míse smíchejte měkký tvaroh, olej, cukr, a šťávu i nastrouhanou kůru z citronů, dokud nevznikne hladká směs.
3. Ve vedlejší míse oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte do tuhého sněhu.
4. K tvarohové směsi postupně přidávejte jeden žloutek za druhým, dobře promíchávejte.
5. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce vmíchejte do tvarohové směsi.
6. Nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků.
7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 35–45 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a tester (špejle) vložený do středu buchty vyjde čistý.
8. Po upečení nechte buchtu chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte a nechte úplně vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete přidat více citronové kůry nebo několik kapek citronového extraktu.
- Pokud preferujete sladší moučníky, můžete přidat více cukru nebo buchtu po vychladnutí pocukrovat moučkovým cukrem.
- Pro extra vlhkost můžete přelít vychladlou buchtu citronovou polevou vyrobenou z moučkového cukru a citronové šťávy.
- Vyzkoušejte také přidání máku do těsta pro krásně křupavou texturu a zajímavou chuť.