Citronovo-pomerančová bábovka s tymiánem recept


Citronovo-pomerančová bábovka s tymiánem recept.

Citronovo-pomerančová bábovka s tymiánem je dokonalým spojením osvěžujících citrů s aromatickým nádechem tymiánu. Představuje nejen skvělou chuť, ale také nádhernou vůni, která se rozprostře vaší kuchyní.

Ingredience:
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 350 g hladké mouky
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- Šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče
- Šťáva a kůra z 1 velkého citronu
- 2 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 100 ml mléka
- Špetka soli

Pro polevu:
- 100 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové nebo pomerančové šťávy

Postup:
1. Troubu předehřejte na 180°C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse utřete máslo s cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte po každém přidání.
4. V jiné misce smíchejte mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
5. Do směsi s máslem střídavě přidávejte suchou směs a mléko, začněte a skončete suchou směsí.
6. Přimíchejte šťávu a kůru z citronu a pomeranče a nasekaný tymián.
7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
8. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
9. Pro polevu smíchejte moučkový cukr s citronovou nebo pomerančovou šťávou a polejte ji přes vychladlou bábovku.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť tymiánu můžete přidat ještě 1 lžíci nasekaného tymiánu do těsta.
- Pokud chcete, aby byla bábovka vlhčí, můžete do těsta přidat lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
- Před podáváním nechte bábovku alespoň hodinu odpočívat, aby se chutě dokonale spojily.
- Polevu můžete ozdobit čerstvými tymiánovými listy nebo tenkými plátky citronu a pomeranče pro krásnou prezentaci.

Tato bábovka je skvělou volbou pro odpolední čaj nebo jako osvěžující dezert po hlavním jídle.