Citrónovo-pomerančová bábovka recept.
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- šťáva z 1 citrónu
- šťáva z 1 pomeranče
- kůra z 1 citrónu
- kůra z 1 pomeranče
- špetka soli
Glazura:
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny.
2. Postupně přidávejte vejce, dobře promíchejte po každém přidaném vajíčku.
3. Přidejte šťávu a kůru z citrónu a pomeranče. Promíchejte.
4. V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
5. Suchou směs postupně přidávejte do mokré směsi, míchejte do hladka.
6. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není bábovka upečená (ověřte špejlí).
8. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Glazura:
1. Smíchejte moučkový cukr s citrónovou a pomerančovou šťávou do hladka.
2. Hotovou glazurou polejte vychladlou bábovku.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat více citrónové nebo pomerančové kůry.
- Pokud máte rádi vláčnější bábovku, můžete do těsta přidat lžíci zakysané smetany.
- Pro ozdobu můžete použít nastrouhanou kůru z citrónu nebo pomeranče na glazuru, nebo přidat pár plátků těchto citrusů.
- Nezapomeňte kontrolovat bábovku během pečení, každá trouba peče trochu jinak.