Citronovo-mrkvový koláč recept


Citronovo-mrkvový koláč recept.

Ingredience:

- 200 g mrkve
- 180 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 100 ml oleje
- 3 vejce
- 1 citron (kůra a šťáva)
- 1 lžička kypřicího prášku
- 1 lžička skořice
- špetka soli

Pro polevu:

- 200 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy

Postup:

1. Předehřejte troubu na 180°C. Formu na koláč vymažte máslem a vysypte moukou.
2. Nastrouhejte mrkev na jemno. Citron důkladně omyjte, nastrouhejte jeho kůru a vymačkejte šťávu.
3. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, skořici a špetku soli.
4. V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem. Přidejte kůru a šťávu z citronu. Poté přidejte suchou směs a nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev.
5. Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 40 minut, nebo dokud koláč neprojde testem špejlí.
6. Nechte koláč vychladnout ve formě na 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Pro polevu:

1. Moučkový cukr prosejte a smíchejte s citronovou šťávou, dokud nebude poleva hladká.
2. Polevu rozetřete na vychladlý koláč.

Tipy:

- Pro extra vlhký koláč přidejte do těsta 50 g rozpuštěného másla.
- Pro intenzivnější citronovou chuť použijte celý citron, jak na kůru, tak na šťávu.
- Koláč můžete ozdobit také čerstvými bylinkami jako je máta nebo citronová melisa pro krásnou prezentaci a lehkou svěží chuť.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro extra chrupavost.