Citronovo-cuketová bábovka recept.
Ingredience:
- 2 středně velké cukety
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 120 ml oleje
- šťáva a kůra z 1 velkého citronu
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na bábovku důkladně vymažte tukem a vysypte moukou nebo použijte pečící papír.
2. Cukety omyjte, nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte okapat, aby se zbavily přebytečné vody.
3. Ve velké míse smíchejte vejce s cukrem a šlehajte, dokud směs nezhoustne a nezesvětlá. Postupně přilévejte olej a přidávejte citronovou šťávu i kůru.
4. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte tuto směs k mokrým ingrediencím a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec opatrně vmíchejte nastrouhané cukety.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut nebo dokud špejle vložená do středu bábovky nevyjde čistá.
7. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pro extra citronovou chuť můžete do těsta přidat více citronové kůry.
- Pokud máte rádi vláčnější bábovku, můžete přidat do těsta lžíci zakysané smetany.
- Aby bábovka dobře kynula a byla vzdušná, je důležité, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu.
- Po upečení můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo ji polejt citronovou polevou, kterou vyrobíte smícháním moučkového cukru s citronovou šťávou do hladka.