Citronové žemličky recept


Citronové žemličky recept.

**Ingredience:**
- 2 šálky mouky
- 1/2 šálku cukru
- 1/4 šálku mléka
- 1/2 šálku másla (změklého)
- 1 velké vejce
- 1 lžíce citronové kůry (nastrouhané)
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli

**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C a vyložte plech pečicím papírem.
2. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
3. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do hladka. Přidejte vejce, citronovou kůru a citronovou šťávu a dobře promíchejte.
4. Postupně přidávejte směs s moukou a mléko do směsi s máslem, střídavě, začínajte a končete moukou. Míchejte jen do spojení.
5. Lžící kladte těsto na připravený plech, s odstupem, protože žemličky trochu naběhnou.
6. Pečte 10-12 minut nebo dokud nejsou žemličky zlatavé a pevné na dotek.
7. Nechte chvíli vychladnout na plechu a poté přeneste na mřížku, aby vychladly úplně.

**Tipy:**
- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete do těsta přidat více citronové kůry nebo šťávy, ale pozor, těsto by nemělo být příliš řídké.
- Pokud máte rádi sladké, můžete žemličky po upečení potřít citronovou polevou (smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem do hladka) a nechat ztuhnout.
- Žemličky uchovávejte v uzavřené nádobě, aby zůstaly měkké.
- Pro křupavější povrch můžete před pečením posypat žemličky trochou cukru.