Citronové řezy s meruňkami recept


Citronové řezy s meruňkami recept.

- Ingredience
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 150 g meruňkového džemu
- moučkový cukr na posypání

- Recept
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Vymažte a vyložte pečicí papírem formu o velikosti přibližně 20x30 cm.
2. Ve velké míse smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
3. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z citronu a šťávu z poloviny citronu. Důkladně zamíchejte.
4. Pomalu vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Polovinu těsta vylijte do připravené formy a rozetřete na dno.
6. Na těsto rovnoměrně rozetřete meruňkový džem.
7. Přikryjte zbylým těstem a povrch uhladěte.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud vrchol nezezlátne a tester vložený do středu nevyjde čistý.
9. Nechte vychladnout v formě, poté přeneste na mřížku a nechte úplně vychladnout.
10. Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na řezy.

- Tipy
- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete přidat šťávu z celého citronu.
- Pokud nemáte meruňkový džem, můžete použít jakýkoliv jiný ovocný džem podle vaší chuti.
- Řezy jsou nejlepší, když jsou kompletně vychlazené, takže se dobře krájí a vrstvy jsou pevně spojené.
- Pro křupavější vrch můžete posypat řezy před pečením krupicovým cukrem.
- Uchovávejte v uzavřené nádobě na chladném místě, aby si řezy zachovaly čerstvost.