Citrónová Janina recept.
**Ingredience pro Citrónovou Janinu:**
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- šťáva z 1 citrónu
- kůra z 1 citrónu
- 100 ml mléka
- špetka soli
**Recept na přípravu Citrónové Janiny:**
1. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a společně s moučkovým cukrem ho vyšleháme do pěny.
2. Postupně přidáváme vejce, po každém dobře promícháme.
3. Přidáme citrónovou šťávu a kůru a vše důkladně spojíme.
4. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě s mlékem vmícháme do těsta.
5. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou.
6. Těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut, nebo dokud není koláč hotový.
7. Upečenou Janinu necháme chvíli vychladnout, poté vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.
**Tipy pro dokonalou Citrónovou Janinu:**
- Přidejte do těsta lžíci rumu pro zajímavější chuť.
- Můžete použít i limetkovou šťávu a kůru pro variaci chuti.
- Před podáváním můžete koláč pokapat citrónovou polevou, kterou připravíte smícháním citrónové šťávy s moučkovým cukrem do hladka.
- Ujistěte se, že vejce i máslo máte před přípravou těsta při pokojové teplotě, aby se lépe spojily s ostatními ingrediencemi.
- Kontrolu hotovosti koláče proveďte špejlí, pokud vyjde suchá, bábovka je hotová.