Citronová bábovka recept.
Ingredience pro citronovou bábovku:
- 200 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g másla
- 4 kusy vejce
- 1 citron (kůra a šťáva)
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- moučkový cukr na posypání
Recept na citronovou bábovku:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte a vysypte formu na bábovku.
2. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné míse vyšlehejte měkké máslo s cukrem do pěny.
4. Postupně do směsi zašlehejte vejce, po jednom, až do hladkého spojení.
5. Přidejte nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a špetku soli, promíchejte.
6. Postupně přidávejte moučnou směs do tekuté a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
8. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, pak ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
9. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tipy pro dokonalou citronovou bábovku:
- Pro intenzivnější citronovou chuť do těsta přidejte kůru z více citronů.
- Ujistěte se, že všechny ingredience jsou při pokojové teplotě, aby se lépe spojily.
- Pro ulehčení těsta můžete polovinu hladké mouky nahradit polohrubou.
- Pokud máte rádi vlhčí bábovku, můžete po upečení a vyklopení bábovku potřít ještě teplou citronovou polevou (smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem do hladka a potřete).
- Pečení kontrolujte špejlí nebo dřevěnou párátkou, vložením do středu bábovky, pokud vyjde suchá, bábovka je upečená.
- Bábovku uchovávejte v uzavřené nádobě, aby se nevysušila.