Citronová bábovka recept


Citronová bábovka recept.

Citronová bábovka je oblíbený dezert, který se vyznačuje svou vlhkostí, jemnou strukturou a výrazným citronovým aroma. Tento koláč můžete podávat k odpolední kávě nebo jako sladkost k oslavě různých příležitostí. Níže naleznete jednoduchý recept spolu s několika tipy pro dosažení nejlepšího výsledku.

Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- šťáva z jednoho citronu
- kůra z jednoho citronu
- špetka soli
- 100 ml mléka

Pro polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 3 lžíce citronové šťávy

Recept:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
2. Máslo s cukrem ušlehejte do pěny. Postupně přidávejte vejce a dále šlehejte do hladka.
3. Přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli a dobře promíchejte.
4. Přidejte šťávu a kůru z citronu a opět promíchejte.
5. Nakonec vmíchejte mléko, aby těsto bylo hladké.
6. Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud nebude bábovka hotová (ověřte špejlí).
8. Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
9. Pro polevu smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou a polejte ji přes vychladlou bábovku.

Tipy:
- Pro intenzivnější citronovou chuť můžete do těsta přidat více citronové kůry.
- Pokud chcete, aby byla bábovka ještě vlhčí, po upečení ji můžete potřít ještě teplou citronovou šťávou smíchanou s cukrem a nechat vsáknout.
- Při míchání těsta se snažte nepracovat s ním příliš dlouho, abyste zachovali nadýchanou texturu bábovky.
- Nezapomeňte formu na bábovku dobře vymazat a vysypat moukou, aby se bábovka po upečení snadno vyklopila.