Citronová bábovka recept.
Citronová bábovka je oblíbený dezert, který si můžete připravit doma. K její přípravě budete potřebovat následující ingredience
mouka pšeničná hladká 250 g
cukr krupice 200 g
máslo 125 g
vejce 4 ks
citron 1 ks
prášek do pečiva 2 čajové lžičky
vanilkový cukr 1 balíček
mléko 4 lžíce
Postup přípravy
Začněte tím, že si předehřejete troubu na 180 stupňů Celsia a vymažete a vysypete moukou formu na bábovku.
V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte jedno vejce po druhém, a neustále šlehejte.
Do směsi přidejte nastrouhanou kůru z celého citronu a vmíchejte vanilkový cukr.
V jiné misce smíchejte mouku s práškem do pečiva. Tuto směs postupně zašlehejte do máslové směsi. Přilijte mléko a šťávu z citronu a promíchejte, aby bylo těsto hladké.
Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není bábovka zlatá a testovací špejle nevyjde čistá.
Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy na zlepšení
Přidání lžíce rumu do těsta může citronové aroma ještě více zvýraznit.
Pro extra citronovou chuť můžete přidat citronovou polevu. Smíchejte šťávu z citronu s moučkovým cukrem a polevu rozetřete na vychladlou bábovku.
Abyste se ujistili, že je bábovka dokonale pečená, použijte k ověření dřevěnou špejli. Když ji zapíchnete do středu bábovky a vyjde čistá, je bábovka hotová.