Cibulový se slaninou recept.
Ingredience pro cibulový koláč se slaninou:
mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 100 g
žloutek 1 ks
sůl 1 špetka
vodní lázeň 2 lžíce
cibule 500 g
slanina 150 g
smetana ke šlehání 200 ml
vejce 3 ks
sůl a pepř dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
Recept na cibulový koláč se slaninou:
Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme nakrájené máslo a žloutek. Přiléváme vodu a zpracujeme hladké těsto. Těsto necháme odpočinout v chladu asi 30 minut.
Mezitím si na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Jakmile je slanina křupavá, přidáme na tenké proužky nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova.
Vyválíme těsto a vložíme do kulaté formy, vytvoříme okraj a dno propícháme vidličkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut.
Ve větší misce smícháme smetanu, vejce, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Přidáme orestovanou cibuli se slaninou.
Tuto směs nalijeme na předpečené těsto a pečeme dalších 30 minut, dokud není povrch zlatavý a pevný.
Tipy pro dokonalý cibulový koláč:
Nechejte koláč po upečení chvíli odpočinout, bude se lépe krájet.
Při pečení těsta můžete na dno formy dát pečicí papír, aby se těsto nepřipalovalo.
Muškátový oříšek dodá koláči jemnou chuť, ale pozor na množství, aby byla chuť vyvážená.
Cibulový koláč se slaninou podávejte teplý nebo vlažný, výborně chutná i na druhý den.