Cibulový koláč recept


Cibulový koláč recept.

Ingredience pro cibulový koláč:

- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 4 velké cibule
- 200 ml smetany na vaření
- 3 vejce
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička tymiánu (čerstvého nebo sušeného)
- 100 g tvrdého sýra (např. Gouda nebo Emmentál), nastrouhaného

Recept:

1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a nakrájené máslo. Přidejte vejce a zpracujte těsto, dokud není hladké. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody. Vypracované těsto zabalte do potravinové folie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.

2. Mezitím si připravte náplň. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi rozpusťte trochu másla nebo oleje a cibuli na něm zpomalova vařte, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Toto může trvat asi 15 minut.

3. Ve větší míse smíchejte smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián. Přidejte uvařenou cibuli a nastrouhaný sýr. Vše důkladně promíchejte.

4. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho na velikost formy na koláč. Těsto položte do formy, přebytečné okraje odstřihněte.

5. Předehřejte troubu na 180 °C.

6. Na připravené těsto nalijte cibulovou náplň.

7. Cibulový koláč pečte v předehřáté troubě přibližně 30-35 minut nebo dokud povrch koláče není zlatavý a pevný.

8. Po upečení nechte koláč chvilku vychladnout před podáváním.

Tipy:

- Cibuli můžete obohatit přidáním slaniny nebo slaných šunkových kostek pro ještě výraznější chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do náplně trochu chilli nebo čerstvého jalapeña.
- Cibulový koláč se skvěle hodí jako předkrm nebo lehký hlavní chod, ideálně podávaný s čerstvým salátem.