Chřestové těstoviny recept.
Chřestové těstoviny jsou vynikající a jednoduchým jídlem, které vynikne především na jaře, kdy je chřest nejčerstvější. Tento recept přináší lehkost a svěží chuť, kterou si oblíbíte.
Ingredience:
- 400g těstovin, ideálně perciatelli nebo spaghetti
- 1 svazek zeleného chřestu, přibližně 500g
- 2 stroužky česneku
- 50g másla
- 100ml smetany na vaření
- 50g nastrouhaného parmazánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Olivový olej
Recept:
1. Nejprve si připravte chřest. Odstraňte dřevité konce a chřest nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Větší kousky můžete rozpůlit na polovinu.
2. Ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou uvařte těstoviny dle instrukcí na obalu, dokud nejsou al dente. Uvařené těstoviny sceďte, ale dejte si stranou asi šálek vody z vaření.
3. Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte velkou pánev na středním ohni. Přidejte olivový olej a česnek, který jemně osmahněte, dokud neuvolní svou vůni. Pak přidejte připravený chřest a restujte asi 5 minut, dokud nezměkne, ale stále zůstává křupavý.
4. Přilijte smetanu do pánve s chřestem, přidejte sůl a pepř podle chuti a vařte, dokud směs nezhoustne.
5. Poté vmíchejte uvařené těstoviny a přidejte málo vody z vaření těstovin, aby se omáčka lehce zředila, ale stále zůstala krémová. Pokud je třeba, přidejte více vody z vaření.
6. Nakonec přidejte nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a omáčka není hladká.
7. Podávejte hned, posypané dalším parmazánem a čerstvě mletým pepřem.
Tipy:
- Pokud chcete recept trochu oživit, přidejte do omáčky pár kapel citronové šťávy nebo trochu citronové kůry pro svěží chuť.
- Pro veganskou variantu můžete použít olivový olej místo másla a vynechat parmazán nebo jej nahradit veganskou alternativou.
- Tento recept je skvělý i s přídavkem grilovaných kuřecích prsou nebo krevet pro zvýšení obsahu bílkovin.